Velkommen

Velkommen

(Utdrag fra artikkelen Velkommen til Nord-Norges tak)

Når et fargesprakende nordlys spiller opp over Okstindan en iskald vinterkveld, eller Røsvatnet ligger speilblank en lys sommernatt, da er du kommet til kontrastenes fjellrike ved Nord-Norges tak. Her avløses myke og runde fjellformasjoner av 11 spisse og høye topper, hvor Oksskolten 1916 m.o.h troner som Nord-Norges høyeste fjell. Her kan du få nye erfaringer med et nydelig blålys i spennende bresprekker.


Okstindnaturens kontraster gjenspeiler seg i alt været du må være forberedt på når turen legges hit. I dette området er været en uberegnelig og mektig vert. Verten kan riktig innynde seg med varm sol fra skyfri himmel og i enkelte ubeskrivelige fine øyeblikk vise Okstindbreen innbydende, silkesnøhvit og fristende. Men før du vet ordet av det kan den uberegnelige nordvesten ligge på lur og oppføre seg vill og rasende med seg med en iskald gjennomtrengende vind slik at du føler deg riktig ufyselig behandlet. På Gråfjellhytta er det målt vindkast på 170,6 km/t. I følge Beauforts vindskala er det orkan når vinden er over 118 km/t, og Beauforts vindskala rekker ikke lenger…….
I en landsdel med store kontraster i natur- og værforhold er det mange som gjennom egne sure erfaringer kan skrive under på at det er en hel verden av forskjeller på en tur rundt Okstindan og en A4-tur over Hardangervidda med godt merkede T-løyper og betjente hytter med treretters middag.


Det er forskjell. På vondt. Og på godt!


Hyttene rundt Okstindan er selvbetjente. Standarden er høy med unntak av Steinbua som må betraktes som nødinnkvartering. På Gråfjellhytta kan du overnatte 1000 m.o.h ikke kangt fra brekanten. Kjensvasshytta har bilvei helt fram til hytta om sommeren og der er det bygget badstue. I Spjeltfjelldalen kan du til og med finne en samisk køte hvor det er mulig å overnatte. Du er sikret tak over hodet, ei seng for natta og en ovn for varme og matlaging.Artikkelen fortsetter i boka.

Bilder fra boken

Okstindan Nord-Norges tak

(Klikk på et bilde for å se en større utgave.)